Meer over tegels – deel 1: Betontegels

Bestrating, Onderhoud

Zandkastelen bouwen? Leuk! Maar we begrijpen dat niet iedereen houdt van zand in eigen achtertuin – laat staan dat de gehele tuin één grote zandvlakte is. Leuk voor kleine kinderen en de katten in de buurt, maar dat zand komt overal… De meeste mensen kiezen er dan ook voor om bestrating aan te leggen. Sommigen geven de voorkeur om enkel een pad en terras aan te leggen en anderen vullen liever de gehele tuin met tegels of klinkers.

Bestrating is een breed begrip. Naast tegels en klinkers zijn de meesten van ons ook bekend met grind en split (wat is het verschil?). Sommige van deze soorten bestrating hebben speciale voegmiddelen nodig, terwijl bijvoorbeeld split zonder veel poespas op een grindplaat kan worden uitgestrooid.

Dit is deel 1 in onze nieuwe serie over tegels.

In deze serie artikelen zullen we het enkel hebben over tegels. Binnen deze groep bestrating kunnen we namelijk ook veel verschillende soorten onderscheiden:

En dus beginnen we bij de B van betontegels.

Alles over betontegels

De meest bekende van alle tegels zijn de betontegels – ook wel simpelweg bekend onder de noemer stoeptegels. Hoewel de grijze tegel van deze soort het meest bekend is, zijn ze ook in andere kleuren verkrijgbaar: ze zijn namelijk – bij wijze van spreken – in iedere kleur van de regenboog te fabriceren. Bovendien kun je ze glad of ruw verkrijgen. Het is dus altijd aan te raden tegels eerst in de winkel te bekijken.

Formaten

Betontegels zijn in vele verschillende formaten verkrijgbaar. De meest gangbare maat is 30x30cm, maar er zijn tegels die zelfs in 100x100cm-formaat beschikbaar zijn – handig om de kleine tuin optisch groter te laten lijken! Het is ook leuk om verschillende formaten in de tuin te combineren, om zo een speels effect te creëren.

Kleuren en vuil

Tegels van beton zijn vaak relatief goedkoop in aanschaf en je hebt geen bijzondere voegmiddelen nodig om ze te leggen. Echter zijn normale betontegels minder kleurvast dan bijvoorbeeld natuursteen of keramiektegels. Bovendien zijn betontegels niet vuil- of waterafstotend. Hecht je hier wel veel waarde aan, dan is het handig te kijken naar tegels die voorzien zijn van een coating. Door deze speciale toplaag zijn deze betontegels gemakkelijker schoon te maken en krijgen mossen en algen minder kans zich aan te hechten. De tegels zullen hun kleuren ook langer behouden.

Kalkuitbloei

Betontegels zijn vorstbestendig en breed inzetbaar. Let er wel op dat, zeker vlak nadat de tegels gelegd zijn, kalkuitbloei kan ontstaan. Kalkuitbloei gaat echter vanzelf weg. Mocht je knoeien met olie of verf: deze vlekken kunnen niet verwijderd worden en zullen op den duur uit het beton slijten. Hoe snel dit gaat, hangt dus af van het gebruik van de tegels.

Toplagen en deklagen

Ondanks dat we uiteraard allemaal dol zijn op de standaard, robuuste stoeptegel, kent deze oude bekende ook enkele andere uitvoeringen. De standaard betontegel is gewoon dat; een betontegel. Geen fratsen, geen poespas: puur beton. Wie echter een tegel wil met een nog langere levensduur en langere kleurechtheid, kan kiezen voor een betontegel met een deklaag/toplaag. Hierbij bestaat de tegel uit een onderste laag stevig beton, met daarboven een deklaag die zorgt voor een fraaie afwerking met mooie kleuren en een strakke afwerking. De deklaag is gemaakt van natuursteen of keramiek, waarbij je dus profiteert van het uiterlijk van deze mooie materialen zonder het hogere prijskaartje wat hier normaal gesproken aan hangt. Ook zijn dergelijke tegels vaak goedkoper dan betontegels met een coating en zijn ze voorzien van een matte look in plaats van glans.

Tegelonderhoud

Zoals vrijwel alles zijn ook betontegels niet vrij van onderhoud. Natuurlijk, sommige tegels hebben minder onderhoud nodig of zijn gemakkelijker schoon te maken dan andere tegels.

Heb je al tegels of sta je op het punt tegels uit te kiezen? Lees dan ons artikel over onderhoud van de bestrating. Zo weet je direct wat voor werk je (niet) aan onderhoud van de tegels zult hebben!

Over het algemeen kun je voor het onderhouden van betontegels het best kiezen voor een gewone stevige bezem en (heet) water. Voor hardnekkiger vlekken is het handig een fles groene-aanslagverwijderaar te kopen.

Tips voor tegels: drainage

Ongeacht welke tegel je kiest, is het belangrijk om de waterafvoer in het achterhoofd te houden. Niet alleen is het geen gezicht om na iedere regenbui waterplassen op het terras te zien, het kan ook funest zijn voor de tegels, zeker in de winter!

Zorg daarom voor een goede drainage. Hier zijn verschillende oplossingen voor. Als voegmiddel kun je bijvoorbeeld een waterdoorlatend voegzand of split gebruiken, waardoor het water tussen de tegels goed weg kan stromen.

Je kunt er ook voor kiezen om drainagegoten aan te leggen. Zorg er dan voor dat het water over het oppervlak van de tegels weg kan stromen en plaats een drainagegoot om het de grond in te laten verdwijnen.


Shop de artikelen


Misschien ook interessant om te lezen

Help, mijn nieuwe tegels slaan wit uit
Ben je op dit moment bezig om de tuin te verbouwen? Misschien staat alles zelfs al....
Onderhoud