Geen gluurders in de tuin: met een mooie schutting zit je niet voor schut
Wist je dat er in Volendam hele straten zijn waar geen schutting te bekennen is? Nou zijn wij niet allemaal zo dol op onze buren, en hechten sommige van ons wat meer waarde aan onze privacy. Wil jij ook een schutting of andere tuinafscheiding plaatsen? Dan moet je met heel wat punten rekening houden.
Welke soorten tuinafscheidingen kennen we?
De markt voor tuinafscheidingen is zeer divers, maar we sommen even de meest voorkomende types op:
Soms zie ook zeer creatieve oplossingen – wellicht past zoiets meer in jouw straatje.
Nu zul je misschien denken: wat is eigenlijk het verschil tussen een hek en een schutting? Bij een woonhuis wordt meestal een hek gebruikt om de voortuin af te bakenen, en is mede daarom vrij laag – maximaal slechts een metertje hoog, over het algemeen. Deze tuinafscheiding geeft daarom geen privacy, maar heeft eerder een signaalfunctie: hier begint mijn thuis, wees welkom! Een schutting daarentegen is een stuk hoger, en biedt daardoor niet alleen een barrière tegen nieuwsgierige ogen, maar het beperkt ook de fysieke toegang.
Hoe kun je verder de verschillende tuinafscheidingen onderscheiden? Lees snel verder.
HEKKEN
Een hek is vaak van hout. Van latjes tot paaltjes, en van netjes recht afgewerkt tot een puntige bovenkant; ze zijn er in allerlei maten en kleuren te vinden. Keuze genoeg!
Hoewel een hek vaak ook van een toegangspoort is voorzien, heeft deze meestal enkel een decoratieve functie. Immers: je stapt zo over een hek heen! Bij veel woningen zie je daarom dat de toegangspoort mede daarom vaak open blijft staan.
SCHUTTINGEN
De toegangspoort van een schutting is daarentegen vaak gesloten – tenzij de kinderen hem weer eens niet achter hen dichtdoen. De toegangspoort is vaak ook voorzien van sloten, wat goed het eigenlijke doel weergeeft: geen toegang voor ongewenste bezoekers.
Waar hekken al in diverse soorten beschikbaar zijn,is de keuze bij schuttingen helemaal groot: niet alleen kun je kiezen uit verschillende afwerkingen, maten en kleuren, maar ook uit materiaalsoorten en zelfs combinaties hiervan!
Zo kennen we onder meer:
Wil je zelf een houten schutting bouwen? Houd dan onze Facebookpagina en Kennisbank in de gaten, want binnenkort publiceren wij een stappenplan om een schutting te doe-het-zelven!
HEGGEN, BOMEN EN STRUIKEN
Voor wie groene vingers heeft, is een heg een uitkomst. Hoog, klein, het maakt niet uit: je kunt hem kwijt in zowel de voor- als de achtertuin. Er zijn diverse plantensoorten die je als heg kunt planten: denk bijvoorbeeld aan de bekende buxus, meidoorn of kamperfoelie.
Houd er wel rekening mee dat een heg, boom of struik goed bijgehouden moet worden. Dat betekent minstens 2x per jaar flink snoeien en in de herfst alle afgevallen blaadjes en takken weghalen. Vergeet bovendien dat planten ook ziek kunnen worden of zelfs doodgaan: het vervangen van een heg, struik of boom kan een hele (dure) klus zijn.
CREATIEVE OPLOSSINGEN
Vind je de standaard schutting, heg of hek maar saai, en zoek je liever iets… originelers? Misschien biedt onderstaand Pinterest-bord voor jou de perfecte oplossing.
Heb jij al bedacht wat voor tuinafscheiding je in de tuin wilt?