De beste manieren om onkruid en ander ongein te voorkomen
In de lente gaat Nederland massaal beginnen aan de voorjaarsschoonmaak. Niet alleen in huis: ook in de tuin wordt het moment aangegrepen om de boel even flink onderhanden te nemen. Onkruid wieden, de verrotte schuurdeur vervangen, etc. Echter, dit zijn allemaal klusjes die je had kunnen voorkomen.
Goed onderhoud van tuinhout, bestrating en de rest van de tuin is namelijk een must- als je geen dief van de eigen portemonnee wilt zijn. Preventief werken scheelt je daarbij heel veel werk. We leggen uit wat jij het beste tijdens het aanleggen van de tuin kunt doen om later onderhoud te minimaliseren.
1. Voorkomen is beter dan genezen
Bij het aanleggen van de nieuwe bestrating in jouw tuin, zul je uiteraard ook voegzand nodig hebben. Zonder voegzand houd je ruimte tussen de tegels of klinkers, en gaan ze op den duur schots en scheef liggen. Daarnaast helpt voegzand ook een beetje om onkruid te voorkomen, omdat het een barrière vormt voor de plantjes. Echter bestaat er ook onkruidwerend voegzand, wat er speciaal voor gemaakt is de groei van onkruid te voorkomen. Wil je zo min mogelijk op de knieën onkruid tussen de tegels vandaan schrapen, kies dan hiervoor.
2. Strooi brekerzand over de tegels
Ook met brekerzand kun je de groei van onkruid voorkomen: brekerzand zorgt er namelijk voor dat onkruid ls het ware “weggeschuurd” wordt. Let op: gebruik geen brekerzand bij gecoate betontegels! Het zand kan de coating namelijk beschadigen, wat kan leiden tot kleur- en kwaliteitsverlies. Vraag dus altijd eerst advies aan een professional.
3. Wees alert op onkruid
Zelfs met alle wondermiddelen van tegenwoordig, is het vrijwel onmogelijk om onkruid – op een milieuvriendelijke manier – helemaal te voorkomen. Waar een wil is, is onkruid, zullen we maar zeggen.
Stel dus als goed voornemen voor het nieuwe jaar dat je onkruid niet de kans gaat geven. Zodra je het ziet, hoe klein het ook is, moet je het weghalen. Anders is de tuin voor je het weet bedekt met onkruid, en daar wordt niemand blij van.
4. Koop keramische tegels
We legden in een eerder artikel al uit wat de voordelen zijn van keramiektegels en GeoCeramica tegels: de betontegels met een keramiek toplaag. Deze tegels zijn beter bestand tegen mos en groene aanslag dat bijvoorbeeld gewone betontegels en natuursteen tegels.
Heb je toch last van groene aanslag of mos? Ga dan aan de slag met een bezem en een fles groene aanslagverwijderaar.
5. Werk preventief
Geef groene aanslag geen kans en werk preventief! in plaats van achteraf met groene aanslagverwijderaar aan de slag te gaan, kun je beter het tuinhout al vooraf beschermen. doe dit met beits, olie of verf: de keuze hiervoor is afhankelijk van wat voor soort uitstraling je naar op zoek bent. Wil je bijvoorbeeld de houtnerf zo veel mogelijk bedekken, kies dan verf.
Wil je meer weten wat je het beste kunt kiezen? Lees dan ons artikel over de verschillen tussen verf, beits en olie – en welke voor jou het meest geschikt is.
6. Help waterplassen voorkomen
Waar de zomers de laatste jaren steeds warmer en droger worden, lijkt de herfst tegenwoordig vaak het ontstane watertekort in een paar dagen op te lossen. En wat krijg je als de regen met bakken uit de lucht valt? Juist ja: plassen in de tuin.
Geen zin in natte voeten? Wij ook niet. Voeg daarom een goede afwatering toe om waterplassen te voorkomen. Hiervoor kun je een drainageslang of drainagegoot gebruiken, maar vanwege gemeentelijke regelgeving is dit vaak niet mogelijk. Het regenwater moet namelijk afgevoerd worden, maar mag meestal niet in het riool worden gedumpt.
Kies dan bijvoorbeeld voor Hydroblob: hiermee wordt het water niet via het riool afgevoerd, maar verdwijnt het heel geleidelijk in de eigen bodem.
Weet jij andere manieren om onderhoud van de tuin zoveel mogelijk te minimaliseren, en onkruid en groene aanslag te voorkomen? Laat het ons weten via een Facebookberichtje!