5 valkuilen die je moet vermijden bij het aanleggen van jouw nieuwe tuin
Daar zit je dan: het nieuwe huis is af. De geur van nieuwe verf is al bijna verdwenen, je bent eindelijk tevreden met hoe de eettafel nu staat (of moet hij toch wél overdwars?) en je kunt de kinderen boven in hun nieuwe kamers horen spelen – alsof ze niet anders gewend zijn. Met een verdiende kop thee in de hand zit jij op de bank en genietend van de nazomerzon kijk je naar buiten. Een zandvlakte met daarin een set gammele klapstoelen begroet je.
Oh ja. De tuin. Die moet ook nog.
Wees gerust: gelukkig kunnen wij je met dit artikel helpen de grootste valkuilen te vermijden bij de uitvoering van uw buitenproject, te beginnen bij…
Valkuil 1: “Die tuin, dat komt wel”
Het is gemakkelijk om van de aanleg van een tuin een lange termijnplan te maken. De winter begint al snel, je hebt geen tijd, je hebt geen groene vingers… en zo zijn er nog wel meer redenen (lees: smoesjes) te bedenken om de klus uit te stellen.
Maar wat nu als je een huis vol visite hebt, bijvoorbeeld vanwege een housewarmingparty of een verjaardag? Als ervaren gastheer/-vrouw geef jij de gasten een rondleiding door jouw nieuwe woning en laat hen vol trots alle kamers zien. Leuk, totdat een van de gasten zegt: “Jammer dat de tuin nog niet af is”, en de rest van de visite ook naar buiten kijkt en instemmend knikt.
Of erger, dat enkele gasten – je kent het type vast – samen naar buiten gaan om “even te kijken wat je met de tuin kunt doen”. Tips en adviezen zijn natuurlijk altijd welkom, maar wat minder welkom is, is het zand (want ja, kale tuin) wat ze weer mee terug de kamer in nemen. Je hebt dan misschien een deurmat liggen, maar dat zand blijft daar bij veel visite echt niet op liggen.
Zonde van de nieuwe vloer.
Maar als je dan eenmaal aan de slag gaat, houd dan ook het volgende in het achterhoofd…
Valkuil 2: Enkel kijken naar wat een ander heeft
Fantastisch, die vijver met fontein bij dat huis aan de overkant van de straat. En die twaalfdelige loungeset bij de buurvrouw drie straten verderop is ook het einde. Maar, zijn een vijver en een zeer uitgebreide loungeset wel iets voor jouw tuin? Twaalfdelig klinkt leuk, maar het zou best kunnen dat je met wat minder delen ook goed uit de voeten kunt. Heb je het echt nodig, en heb je er ook wel plek voor in de tuin?
Voor wat betreft de vijver: denk allereerst aan de gezinssituatie. Heb je kleine kinderen? Plaats dan een goede omheining om de vijver, of zorg er op een andere manier voor dat de vijver niet toegankelijk is (behalve voor jezelf uiteraard). Een alternatief is een vijverbak te plaatsen: hoog genoeg dat de kleine er niet bij kan.
Je kunt natuurlijk ook een paar jaar wachten tot de kinderen wat ouder zijn, en dan de tuin opnieuw inrichten, inclusief de droomvijver.
Tip: Kijk vooral naar wat je wilt, maar ook naar wat mogelijk is. Bezoek bijvoorbeeld eens onze modeltuinen voor inspiratie. Maar wees ook bedacht op…
Valkuil 3: In je eentje een schutting uitzoeken
Deze valkuil is van toepassing op bewoners van een rijtjeshuis of een twee-onder-een-kapwoning. Voor eigenaren van een nieuwbouwwoning zal dit zeker bekend klinken, maar ook als de bestaande schutting aan vervanging toe is, moet dit in het achterhoofd gehouden worden. Want het kan heel gezellig zijn om een tuin te delen met de buren, maar soms wil je ook kunnen genieten van wat meer privacy – of je wilt voorkomen dat de buurkinderen met hun fietsjes over jouw prijsrozen rijden.
Koop daarom een schutting, maar doe het wel in overeenstemming met de buren. Dat kan lastig zijn wanneer smaken uit elkaar liggen, maar het is nóg lastiger om de buren continue te ontwijken wanneer meningsverschillen uitgroeien tot ruzies. Mochten jullie er samen niet uitkomen, dan is het wellicht een idee om de schutting geheel zelf te betalen en binnen de grenzen van de eigen kavel te plaatsen. De buren kunnen dan een eigen schutting daar tegenaan plaatsen, en zo is iedereen blij.
Maar blijf ook blij en denk aan…
Valkuil 4: De tuin vol planten met enkel eenjarig groen
Natuurlijk is het leuk om de tuin vol met planten te hebben staan. Let er alleen wel op dat het merendeel van wat geplant is ook langer meegaat dan één seizoen. Het is zonde om een prachtige tuin te hebben aangelegd, om een jaar later tot de ontdekking te komen dat er nog maar weinig van de oorspronkelijke beplanting over is. Tenzij je de tuin drastisch wilt veranderen (bijvoorbeeld compleet wil betegelen), zul jij dus weer geld moeten neerleggen om de lege bloemperken opnieuw van groen te voorzien.
Let daarom altijd op de verdeling eenjarige planten versus planten waar je langer van kunt genieten, en hoe de twee typen planten verspreid zijn over de tuin. De kennis die een hovenier heeft, kan hierbij van onschatbare waarde zijn. En dat brengt ons bij de volgende valkuil…
Valkuil 5: Een willekeurige hovenier inhuren
Hovenier is geen beschermd beroep: iedere persoon met een heggenschaar mag zich zo noemen en dus ook zichzelf zo adverteren. Het is dus noodzakelijk zeker te weten dat de hovenier die je op het oog hebt, ook verstand van zaken heeft. Kies daarom niet een willekeurig bedrijf uit de Gouden Gids en benader niet direct de goedkoopste persoon op Marktplaats. Ga eerst even googelen: zijn er voorbeelden te vinden van de tuinen die deze persoon heeft aangelegd, of hebben anderen hun ervaringen met deze hovenier gedeeld op sociale media? Daarnaast zijn er enkele keurmerken waaraan hoveniers kunnen voldoen, waarmee ze kunnen aantonen aan standaarden te voldoen op het gebied van bijvoorbeeld groenvoorziening of tuinaanleg.
Net zo belangrijk is te kijken naar wat voor soort tuinen de hovenier over het algemeen aanlegt. Een hovenier is niet altijd tevens tuinarchitect, maar ook een hovenier kan een eigen stijl hebben die het uiteindelijke uiterlijk van uw tuin flink kan beïnvloeden. Let op dat deze stijl past bij wat voor tuin jij voor ogen hebt. Als de hovenier meer ervaring heeft met klassieke tuinen en jij wilt liever een moderne waterpartij, dan is het wellicht aan te raden een ander bedrijf in te schakelen.
Ook is het goed te kijken naar waar de hovenier zijn spullen haalt. Koopt hij de planten die in jouw tuin komen bij een betrouwbaar bedrijf, of is de offerte die hij je gaf zo laag doordat op materialen beknibbeld wordt? Alle hoveniers die wij bij Snoei aanbevelen, kopen al hun spullen bij ons, zodat u verzekerd bent van een hoge kwaliteit tuinmaterialen.
Dit waren de vijf belangrijkste valkuilen waar een starter vooral niet in moet vallen. Veel succes met de aanleg van de nieuwe tuin, en wij hopen dat je snel kunt genieten van uw eigen paradijsje.
Mocht je nog tips of opmerkingen hebben naar aanleiding van dit artikel, deel ze dan alstublieft op onze Facebookpagina!